Lakásvásárlási kisokos első lakást vásárlóknak

Az ingatlanoknak fontos szerepe van az életünkben. Mindenki indul valahonnan, ott van az első ház/lakás, amiben a szüleink gyermekvállalásra adták a fejüket, a szülői ház, ahová a szerencsésebbek felnőtt korukban is visszajárnak töltődni. Aztán magunk is kirepülünk és megvesszük az első lakásunkat tele álmokkal, reményekkel, hiszen még előttünk az élet. Aztán jön a házasság, a saját gyermek, akinek majd az akkori otthonunk lesz a szülői háza. Mindegyik ingatlan megvásárlása egy mérföldkő az életünkben, de a legfontosabb mégis az első privát fészek megszerzése. A sokadik ingatlannál már felkészültebb az ember, tudja, hogy mit nem szeretne és a tapasztalatai alapján már az is kristály tiszta mi az, amire feltétlen szüksége van az új ingatlanban. Mi azoknak szeretnénk segíteni, akik az első ingatlan vásárlása előtt állnak és szükségük van egy kis útbaigazításra.

A legfontosabb útravalónk, hogy legyél tisztában az igényeiddel! Már az ingatlanbejárások előtt, a céltalan telefonálgatások helyett írd körül a jövendő álomotthonod. Legyen előtted fejben a lakás, amiben a következő éveidet tölteni szeretnéd A következő kérdések megválaszolásával tisztulhat a kép:

  1. Milyen méretű lakásra van szükséged?
  2. Mennyit tartózkodsz otthon? (ha sokat legyenek nagyobbak a közösségi terek, de csak ha esténként esel haza a munkából vagy iskolából a hálószobád legyen jól alakítható)
  3. Mennyi szobára tartasz igény? (egyedül, baráttal, barátnővel, tesóval költöznél)
  4. Szükséged van speciális terekre? (dolgozószobára, vagy csak egy kis zugra, ahol dolgozhatsz)
  5. Mekkora konyhára van szükséged? (inkább házhoz rendelős típus vagy, esetleg magadnak is képes vagy 4-5 fogást összerántani egy átlagos hétvégi ebédre)
  6. Szeretnél teraszt, ahová kiülhetsz egy fárasztó nap után, vagy a teraszon üldögélve méláznál reggel a kávéd felett? Vagy beéred egy ganggal, ahol összeszedheted a reggeli gondolataidat? Netán egyikre sem tartasz igényt?
  7. Hol legyen a lakás? (csendes zöldövezeti részek, vagy jöhet egyenesen a bulinegyed?)
  8. A fürdőszoba is sarkalatos pont. Egyben legyen a wc-vel? Zuhanyzó vagy fürdőkád?

Amikor már látod magad előtt az ideális képet jöhetnek a piszkos anyagiak.

Határozd meg a lehetőségeidet pénzben. Mielőtt elszaladnál egy bankhoz tisztázni a hitelfelvétellel kapcsolatos lehetőségeidet, számold át az önerőre felhasználható forrásaidat! Bár a hitel könnyen jön, de ne ess abba a hibába, hogy ingyen pénznek gondolod. Azt ahogy valaki felveszi, vissza is kell fizetni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem megfelelő mennyiségű önerővel vágnak bele az ingatlan vásárlásba. Amikor nem voltak még ilyen magasan az ingatlan árak általánosságban 10 % önerő volt a minimum, hogy az eladók vagy a bankok szóba álljanak velünk. Ahogy emelkedtek az árak, úgy emelkedett az elvárt önerő mértéke is, ma már minimum 20-30% önerő az, amivel el lehet, vagyis inkább, amivel el szabad indulni. Gondold át, hogy minden lehetőséget számba vettél-e! Ha netán nincs vagy nem elegendő az önerőd, lehet várnod kellene még a lakásvásárlással, számtalan lehetőség kínálkozik már a piacon lakás előtakarékossági ügyben.

Amikor összeszámoltad és úgy látod, hogy a kezdő tőkéd megfelelő mennyiséggel a rendelkezésedre áll, de a kiszemelt ingatlan megvásárlásához további pénzösszegre lenne szükséged, akkor jöhetnek a bankok. Ne ess abba a hibába, hogy besétálsz a legközelebbi bankba, és nekiugrasz a hitelfelvételnek. Ma már az interneten minden elérhető, nincs olyan bank a piacon, aki ne részletezné alaposan a feltételeit. Amennyiben nem vagy az a böngészős típus ne légy rest személyesen felkeresni a bankokat. Hidd el készséggel fognak segíteni, hiszen potenciális ügyfelet látnak benned. Nagyon fontos, hogy a hitelszerződés minden részletét alaposan értelmezd, akár fel is kereshetsz egy ügyvédet vagy pénzügyi tanácsadót, hogy ki-ki a saját szakértelmével igazítson el a rengetegben. Ha igazán biztosra szeretnél menni a legjobb, ha felkeresel egy független hitelügyintézőt, aki a piacon futó összes hitelajánlattal képben van. És ha már ott vagy az anyagi helyzeted felvázolásával kérheted tőle az előzetes hitelbírálatot. Törekedj arra, hogy ne „maxold” ki a hitelt. Lehet, hogy most jobban fut a szekér, jó pozícióban vagy a cégnél és még a szüleid is rendszeresen támogatnak, de a rossz hírünk az, hogy ezt nem veheted örökké tartó állandónak. Gondolj arra is, hogy elvesztheted az állásod, vagy csak két munkahely között lesz 1-2 hónap fizetés nélkül. Vagy egy kiránduláson szerzett sérülés okán több hónapnyi táppénzre szorulsz. Mindig jusson eszedbe, a „Mi lesz, ha…?”

A javaslatunk, hogy ingatlant válogatni csak akkor állj neki, amikor már pontosan tudod mennyi önerőd van, és az előzetes hitelbírálaton átesve tisztában vagy azzal az összeggel, amit biztosan fel tudsz venni hitelként!

Ugyan nem kell az ingatlan adásvételi szerződés aláírásakor rendelkezned a megvásárolni kívánt ingatlan teljes árával, de tudnod kell, hogy fognak kérni tőled foglalót. A foglaló általában a teljes vételár 10 %-a. Hogy miért érdekes ez neked? Mert a foglalóhoz kapcsolódó jogi szankció nem más, mint:

6:185. § [Foglaló]
(1) A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik.
(2) Ha a szerződést teljesítik, a tartozás a foglaló összegével csökken. Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.
(3) A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.
(4) A foglaló elvesztése vagy kétszeres visszatérítése a szerződésszegés következményei alól nem mentesít. A kötbér és a kártérítés összege a foglaló összegével csökken.
(5) A túlzott mértékű foglaló összegét a kötelezett kérelmére a bíróság mérsékelheti.

Tehát, ha nem jól méred fel a hitelképességed, és mégsem tudod szerződés aláírása után kifizetni az ingatlan vételárát, abban az esetben te leszel a szerződés meghiúsulásának okozója, azaz a teljes foglalód összegét elveszíted.

Végül, de nem utolsó sorban ne képek alapján vásárolj ingatlant! Jusson eszedbe, hogy azt a házat vagy lakást éppen eladni szeretnék. Teljesen természetes, hogy azt az eladója a lehető legelőnyösebb oldaláról fotózta. Ha nem ismered a környéket feltétlenül járd körbe, lehet a lakás utcája nagyon szép, de ha a szomszéd utcában egy hatalmas szórakozóhely van, akkor annyi az esti pihenésnek az új fészkedben.

Segítségedre lehet a továbbiakban a Vásárlás előtti ingatlan bejárás című cikkünk, amiben összefoglaljuk mire érdemes figyelni, ha eljutsz a kiszemelt ingatlan személyes megtekintéséig.