Vásárlás előtti ingatlan bejárás

Hamarosan itt az új év, akik az évet új ingatlanban szeretnék indítani, el kell kezdeniük lassan nézelődni az ingatlan piacon. Akár mi magunk keresgélünk, akár ingatlanos közbenjárását vesszük igénybe, az új fészek létrejöttének legfontosabb mozzanata az ingatlanok személyes bejárása. Itt dől el minden, hiszen akár használt az ingatlan, akár új építésű, mindenképp látnunk kell a saját szemünkkel. Ki hallott már olyat, hogy egy lakást, házat valaki saját célra úgy vett meg, hogy meg sem nézte?

Aki már valaha nézelődött eladó ingatlanban, tudja, hogy ez legalább akkora élmény lehet, mint amekkora csalódás. Beállunk az autóval a ház elé és máris látjuk magunkat a kapun belépni pár hónap múlva bevásárlás után vagy már a gyerekeket az udvaron játszani. De ekkor meglátjuk a rozsdás kaput, vagy a felhalmozott szemétkupacot az udvaron. Micsoda csalódás, már nem olyan szimpatikus a ház, pedig a kapu lefesthető, a szemét eltakarítható. Hányan nézzük vajon ilyenkor a tető, a ház homlokzata vagy a nyílászárók állapotát. Ugyanez igaz az ingatlan belső felmérésére is, hamarabb akad meg a szemünk egy rosszul kiválasztott falszínen vagy egy pocsék fürdőszoba burkolaton. Tudjuk-e valójában milyen információkat kell begyűjtenünk egy ilyen bejáráson? Lássuk mik a fontos kérdések, amikre valószínűleg a tulajdonos is tud kielégítő válasszal szolgálni:

– Első és legfontosabb, hogy rákérdezzünk a hirdetésben szereplő adatok valódiságára.

– Az ingatlan műszaki állapota a következő állomás. Amennyiben jól mérjük fel elkerülhetjük a felesleges felújítás költségeit, de meg is menthetjük magunkat attól, hogy véget nem érő helyreállításba fektessük a következő éveinket.

 • fűtés: milyen típusú? fa, gáz, villany, alternatív, egyedi vagy távfűtés
  a fűtőtestek külső állapotát is érdemes ilyenkor megnézni, amennyiben pl.: konvektoros ingatlant lát az ember érdeklődjön feltétlen a kémény állapotáról is!
 • villany: ugyancsak érdemes rákérdezni az áram forrására, hogy az megújuló-e vagy általános hálózati, az elektromos vezetékek állapotát ugyan ellenőrizni nem tudjuk, de rákérdezhetünk, hogy mikor építették ki, vagy történt-e már korszerűsítés
 • a vízzel ugyanez a helyzet, nézzük meg a szaniterek állapotát, nyissuk meg a csapokat, húzzuk le a toaletteket
 • az építő anyagot a tulajdonos nem feltétlenül fogja tudni megmondani mondjuk egy 1900-ban épült lakás kapcsán, de ha megnézzük a falak állapotát (pl.: penész a sarokban, salétromos felpuffadás, vizes felületek) mi is meg tudjuk tippelni, hogy szeretnénk-e ezzel bajlódni a jövőben, vagy legalább már célirányosan kérhetjük szakember segítségét a döntéshozatalban
 • családi ház vagy tetőtéri lakás esetén mindenképpen kérdezzünk rá a tető állapotára, annak szigetelésére
 • vegyük szemügyre a nyílászárók állapotát

– Érdeklődjük a környezetről! Ha az eladó legalább 5 éve ott él biztosan tud pár szót ejteni a szomszédokról. A környéken lévő tömegközlekedési eszközökről, a megállók helyéről. Bevásárlási lehetőségről, óvodákról, iskolákról, orvosi rendelőkről.

Piszkos anyagiak és a költözés. Amennyiben az ingatlant hitelből szeretnénk finanszírozni mindenképpen tisztázzuk az eladóval, hogy hajlandó-e kivárni a hitelügyintézés és folyósítás procedúráját vagy kizárólag készpénzes vevővel áll szóba. Nem árt rákérdeznünk egyúttal az ingatlan költözhetőségének idejére is. Jó, ha tudjuk, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a költözés körülményeinek előteremtésére.

– Bár az utolsó pontban szerepel mégis legalább annyira fontos, mint az előző pontok együttesen, az ingatlan jogi helyzetének tisztázása. Akár a műszaki állapot megítélésénél, itt se legyünk restek egy szakember segítségét kérni, mondjuk egy szakjogász személyében. Semmi sem rosszabb annál, mint amikor a kiválasztott ingatlan minden szempontból tökéletes és az aláírásnál derül ki, hogy mondjuk jogilag nem értékesíthető.

– Amennyiben az ingatlan egy többlakásos épület része a következőkről is kérdezzük ki a tulajdonost:

 • mikor épült a ház?
 • mikor és milyen korszerűsítések zajlottak azóta?
 • van-e lift?
 • közös költség mértéke, illetve, hogy az miket foglal önmagába, van-e közös költség tartozása akár az eladónak, akár a háznak?
 • milyen a lakóközösség?
 • van-e tároló? jogilag is a lakáshoz tartozik-e?
 • parkolás hogyan megoldható?

Talán lehetetlen összefoglalni, hogy mennyi mindennek is kell utána járni vásárlás előtt, de sokat segíthet, ha a cikkben szereplő kérdéseket kiírjuk /kinyomtatjuk magunkak és már felkészülten megyünk az ingatlan bejárására. Jegyzeteljünk nyugodtan, ne legyünk szégyenlősök, elvégre is a jövőnket tervezzük ott leélni.