Hitelfelvétel buktatói

A folyamatosan növekvő ingatlanárak hatására egyre nagyobb a lakáshitelek utáni kereslet. Amennyiben nem megoldható a kiszemelt ingatlan megvásárlása hitel felvétele nélkül, úgy a fogyasztónak kellő körültekintéssel kell eljárnia, hogy a leginkább igényeinek megfelelő hitelkonstrukciót válassza. Részben azért, hogy anyagilag is viselhető legyen, részben pedig azért, mert igen hosszútávú a kötelezettség. Lehetőségünkhöz mérten kérjünk több banktól ajánlatot, esetlegesen vegyük igénybe a független hitelügyintézők segítségét. Temérdek interneten fellelhető kalkulátor is a rendelkezésünkre áll. A jól megválasztott banki hitel a futamidő végére akár több millió forintot is bent tarthat a zsebünkben. De mire figyeljünk, hogy meg is kapjuk a kiválasztott kölcsönt?

Köztartozás mentesség: Amennyiben a NAV köztartozásmentes adózók oldalán megtaláljuk a nevünket, úgy megfelelünk ennek a kritériumnak. Amennyiben köztartozásunk van egyetlen bank sem fog velünk szóba állni. Mindenképp ellenőrizzük, illetve, ha egyébként is tudomásunk van róla, rendezzük tartozásunkat a hitelkérelem benyújtása előtt. A BAR listán szereplőknek is rossz hírrel szolgálhatunk, sajnos az általuk beadott hitelkérelmeket a KHR adatbázis alapján minden bank vissza fogja utasítani.

Stabil munkahely: A munkanélküliség nem jó pont a hitelintézeteknél. Általában munkáltatói igazolás az alapfeltétel. Minél hosszabb ideje dolgozunk az adott munkahelyen, annál megbízhatóbbnak ítél meg minket a bank. Hitelszerződés aláírása előtt semmiképp sem célszerű állást váltani. Ne most térjünk az önmegvalósítás útjára, ezt hagyjuk a hitelszerződés aláírásának másnapjára. Abban az esetben, ha a bevételünk nem éri el a havi nettó 500.000,- Ft-ot, akkor ennek maximum az 50 %-át engedi a törvény hitelek törlesztésére fordítani, ha átlépjük a bűvös nettó jövedelmet, akkor is csak 60 %-a terhelhető ilyen jelleggel. Ráadásul előfordul, hogy a törvényi küszöbnél a bankok szigorúbb határokat húznak meg.

Ne legyen felesleges kiadásunk: A számlánk állása adhat rólunk egy képet a banknak. Jó pont szerezhető felhalmozott tartalékkal, egyéb hitelektől való mentesség is a mi javunkat szolgálja. A banki vizsgálhatja aktuális anyagi helyzetünket arra való tekintettel, hogy felmérje képesek leszünk-e teljesíteni a futamidő során. Amennyiben áruhitelek helyett megtakarítás súlya nyomja a számlánkat, úgy biztosítékkal lehetünk a bank felé a teljesítő képességünkről. A bankoknak az sem imponál, ha van másik lakáshiteled, vagy éppen egy másik hitelben vagy kezes, illetve adóstárs. Az aktív hitelkerettel rendelkezők számoljanak azzal is, hogy a hitelkeretük 5%-a számít csak a mérleg pozitív oldalára, a maradék 95% bizony kiadásnak számít a bank előtt, akkor is, ha nincs használatban. Szóval első körben fizessük vissza, amit csak lehet, majd kezdjünk takarékoskodni!

Gondoljunk a rejtett költségekre: A megtakarítás nem csak a bank miatt érdekes. Tartsuk szem előtt, hogy az ügyintézésnek lehetnek olyan költségei, amikkel nem számoltunk. Ott van az értékbecslési díj, a közjegyzői díj. De ne felejtsük el a legnyomósabbat sem, az ingatlan vásárlása utáni illetékfizetési kötelezettséget, ami az ingatlan vételárától függően akár több millió forint is lehet (ugyan kérhető részletfizetési engedmény, de jusson eszünkbe, hogy amikor ezt fizetnünk kell már a hitel törlesztése is aktuális lesz). Ha nem áll módunkban ezekre a költségekre előtakarékoskodni, úgy a felvenni kívánt hitel összegét növeljük, hogy minél több önerőnk maradjon ezekre a kiadásokra. Amikor a megfelelő bank után kutatunk vegyük szemügyre a banki akciókat is, több hitelintézet is igyekszik ezeknek a többlet költségeknek az elengedésével magához vonzani az új ügyfeleit.

Megtakarítások: Már túl is vergődtük magunkat a hiteligénylésen, minden csillag összeállt, az új ingatlan kulcsa a kezünkben, a törlesztő fizetése sem okoz gondot az aktuális fizetésünkből. Jól hangzik. De mi történik, ha megszűnik a munkahelyünk vagy, ha egy hosszabb ideig elhúzódó betegség vesz le minket a lábunkról? Ezekre az időkre nem árt, ha van egy kis megtakarításunk. Pont elég feladat az embernek megtalálni egy új állást, vagy lábadozni, legalább azon ne fájjon a fejünk, hogy miből rendezzük az aktuális havi hiteltörlesztést.

Támogatások: A felvenni szándékozott hitelösszegen csökkenthetünk az állami támogatások igénybevételével. A ma elérhető lakáscélú támogatások és kamattámogatott hitelek skálája igen széles. Lehet nem is gondoltunk rá előre, de mindenképpen kérjük ki a hitelügyintéző segítségét, hátha talál olyat, aminek megfelelünk. Lehet, hogy részünkről csak a kamatmentesség igénybevehető, de ismerjük be, hogy a futamidő végén visszaszámolva a nem befizetett kamatokkal nagyon sok pénzt spórolhatunk meg.

Mit ne tegyél, amíg nem vagy biztos a hitel felvételének sikerességében: Semmiképp ne fizess foglalót a kiválasztott ingatlanra. Ma már lehet az előzetes hitelbírálat lehetőségével élni. Nem csak annyi az előnye, hogy biztos lehetsz a későbbi hiteligénylésed sikerességében, de általában a már előzetesen vizsgált hitelkérelmek lebonyolítása sokkal gyorsabban lezajlik. Így amikor élesben megy az igénylés, nem kell heteket várnod az eredményre, ráadásul az eladót is meg tudod nyugtatni azzal, hogy nem kell hónapokat várnia a pénzére. A foglaló a jelen gyakorlat szerint az ingatlan vételárának 10 %-a, ami a mai ingatlanárak mellett nem kis költség. Ugyan beleszámít a vételárba, de ha valahol homokszem csúszik a gépezetbe könnyen elveszíthetjük azt. Ilyen eset, ha nem kapjuk meg a hitelt vagy nem kapunk annyi hitelt amennyit szerettünk volna és nem áll módunkban a hitel összegét vagy annak hiányzó részét önerőből megváltani.