Tulajdoni lap

Nem csak adásvételnél, ajándékozásnál, öröklésnél lehet számunkra érdekes, fontos információkat tartalmazhat egy lejárt hitel törlésével kapcsolatban vagy, ha az ingatlan hivatalos mérete érdekel minket. Az egyik videónkban már beszéltünk arról, hogyan kell letölteni tulajdoni lapot ügyfélkapun keresztül, ami IDE kattintva megtekinthető. Nézzük most meg, hogy mit is tartalmaz a tulajdoni lap? Milyen információk olvashatóak le egy adott ingatlan tulajdoni lapjáról?

Fejléc: A tulajdoni lap legtetején találjuk bal oldalon az ingatlan elhelyezkedése szempontjából illetékes földhivatal nevét és postacímét, középen a tulajdoni lap típusát (pl.: Nem hiteles tulajdoni lap vagy E-hiteles tulajdoni lap, stb…). Ez alatt szerepel a tulajdoni lap lekérésének vagy megrendelésének a száma és a lekérés/megrendelés dátuma. A jobb sarokban pedig a tulajdoni lap terjedelmére vonatkozó adatokat találjuk (hány oldala van a tulajdoni lapnak, és annak melyik oldalát is látjuk éppen – aktuális lap/összes lap elrendezésben). Az ingatlan fejlécéhez tartozik, így a tulajdoni lap minden oldalán megtalálható továbbá az ingatlan fekvése (pl.: belterületi, külterületi, zártkerti), illetve annak helyrajzi száma.

A tulajdoni lap első oldalán a fejlécet követi az ingatlan pontos postacíme. Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjának tartalmát érintő kérelmet adtak be, úgy a címet a széljegyek követik iktatószámmal, a kérelmek tartalmával. Ezt követően a tulajdoni lap részekre tagolódik. Az első rész lekérése teljesen ingyenes, míg a további részek letöltéséért, kikéréséért díjat számol fel a földhivatal.

I. rész, a tulajdoni lap leíró része: Itt az ingatlan legalapvetőbb adatai találhatóak: a megnevezése (pl.: lakás, ház, gazdasági épület, stb…), mérete, lakás esetén a szobák száma.

II. rész, tulajdoni viszonyok: Az ingatlan érintő tulajdoni változások feltüntetésére szolgál. Szemle esetén csak az aktuális információkat tudjuk meg ebből a részből, míg egy teljes tulajdoni lap esetén a valaha történt összes változás, ami érintette a tulajdoni viszonyokat itt van feltüntetve. Innen tudjuk meg, hogy az ingatlannak ki/kik a tulajdonosai, a tulajdoni hányadok milyen arányban oszlanak meg, a tulajdonos néhány személyes adatát, illetve azt is, hogy milyen jogcímen szerezte meg a tulajdonjogot.

III. rész, terhek, eljárások: A harmadik rész a legegyszerűbb esetben üres. Amennyiben van az ingatlanon teher, az ebben a részben kerül feltüntetésre (pl.: haszonélvezeti jog, özvegyi jog, de ide kerülnek a hitellel kapcsolatos jelzálogjogok is). De ide kerülnek az ingatlan használatával kapcsolatos jogosultságok bejegyzései is, mint a vezeték jog vagy szolgalmi jog is többek között.

A tulajdoni lap végét minden esetben – TULAJDONI LAP VÉGE – felirat jelzi.

A nem hiteles tulajdoni lap hivatalos ügyintézésre nem használható, azon az adatok a valósággal megegyeznek, de csak tájékoztató jelleggel rendelkeznek, míg az e-hiteles tulajdoni lap kizárólag elektronikus formában rendelkezik hitelesítő erővel. Hitelesítési záradékkal ellátott, elektronikus úton történő hivatalos ügyintézésre megfelelő (kinyomtatva már nem). A leíró adatok évente 20 alkalommal ingyenesen lekérhetőek. A nem hiteles tulajdoni lap lekérése évente két alkalommal ingyenes, ezt követően 1.000.-/tulajdoni lap. A hiteles tulajdoni lap 3.600.- Ft, itt nem biztosítanak ingyenes lekérési lehetőséget (de erre a típusú tulajdoni lapra ritkábban is van szükség). Az ingatlan térképi adatait 2.500.- Ft -ért kérhetjük le, hitelességét tekintve a nem hiteles tulajdoni lappal egyezik. Amennyiben kézzel fogható hivatalos dokumentumra van szükségünk, azt a földhivatalnál tudjuk igényelni.

Amennyiben ingatlant szeretnénk vásárolni mindenképp győződjünk meg a tulajdoni lap aktualitásáról és hitelességéről. Ne bízzunk meg harmadik személyt az ilyen dokumentum beszerzésével. A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb, ha az adásvételi szerződést készítő ügyvéd jár el annak beszerzésében.